Predseda PSK vyhovel požiadavke generálnej konzulky Ukrajiny

05.05.2005 Celý región

Činohra národnostného Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove by mala za sezónu hrať aspoň jednu hru po ukrajinsky. S touto požiadavkou generálnej konzu...
Činohra národnostného Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove by mala za sezónu hrať aspoň jednu hru po ukrajinsky. S touto požiadavkou generálnej konzulky Ukrajiny v Prešove Inny Ohnivec sa stotožnil predstaviteľ zriaďovateľa DAD - predseda Prešovského samosprávneho kraja v Prešove Peter Chudík. Informoval o tom 4. mája na svojej tlačovej konferencii.

Stretnutie Chudíka, Ohnivec a predvolaného riaditeľa DAD Mariána Marka sa uskutočnilo v závere apríla na pôde konzulátu. Chudík k tomu dodal, že prvý impulz k rokovaniu vyšiel od proukrajinsky orientovaného Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska. Jeho Ústredná rada sídli v Prešove.
Chudík povedal, že \"dávame DAD 20 miliónov korún ročne\", preto nevidí dôvod, prečo by sa to nedalo urobiť. Naznačil však, že problém bude asi v niečom inom, a to vo vzťahu medzi proukrajinsky a prorusínsky orientovanými skupinami osôb, pričom spor o DAD, ktorého predchodcom bolo Ukrajinské národné divadlo trvá vyše desať rokov. Kritizoval Marka, že o tejto požiadavke s ním hovoril už v januári, ale za ten čas riaditeľ \"nič neurobil\". DAD hrá len po rusínsky.
Generálny konzulát Ukrajiny v Prešove je tiež spoluorganizátorom slávnostného zhromaždenia k 60. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Uskutoční sa v piatok 6. mája v Prešove. Hlavným organizátorom je PSK a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove. Chudík na otázku prečo nie je spoluorganizátorom napríklad aj konzulát Ruskej federácie odpovedal, že ukrajinský konzulát sa prihlásil sám, chce odbojárom a účastníkom stretnutia \"pustiť vojnový film\" a chce pomôcť finančne zabezpečiť recepciu po zhromaždení za 60 tisíc Sk. Bude na nej asi 300 ľudí.
(jj)
 

Vyberte región